Матеріали до учнівського проєкту « Українські страви»
Украї́нська
ку́хня — притаманний народу
спосіб приготування їжі, досвід і звичаї, які пов'язані
з українською культурою, кулінарне
мистецтво українців.
Українська
народна кухня належить до сукупності європейської системи харчування, водночас
почасти містить й складові кухонь азійських народів[1].
Українські страви відомі своєю різноманітністю та високими
смаковими якостями. Українська кухня нараховує сотні рецептів: борщі й пампушки, паляниці й галушки, грибна юшка,
грибний соус, бануш, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України.[2] Цікаво
що хоча найбільш знаними (Україну щороку відвідують десятки мільйонів туристів)[3] місцями
серед іноземних туристів є Карпати, а також Київ, Львів, Одеса, Чернігів, відзначається що іноземців, які приїздять в
Україну як туристи, передусім цікавить кулінарний туризм, а на другому-третьому
місці для них – визначні місця та розваги.[4]
Багато
особливостей української кухні були обумовлені способом життя народу, переважна
більшість якого заробляла на прожиток важкою хліборобською працею. Щоби виконувати
таку виснажливу роботу, людям була потрібна ситна, калорійна їжа. Тому для української кухні
властиві страви, що багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи. Примхи ж
національної вдачі вимагали, аби ця їжа була
смачною. Саме через це, для більшості українських страв, прикметний
різноманітний набір складників (так, у борщі їх нараховується до 20), а також
поєднання декількох способів теплової обробки продуктів.
Кожному
з етнографічних районів України властиві свої особливості кухні, зумовлені
історичними особливостями та звичаями.
Багато
страв української кухні — борщі, вареники, сирники, м'ясо шпиговане салом,
фарширована риба та інші — дістали загальне визнання російського
населення,[5] а
деякі страви української кухні, наприклад борщі й вареники, увійшли до меню
міжнародної кухні.[1][6]
Борщ,
вареники, куліш — не тільки смачні та поживні страви, а й яскравий
кулінарний бренд України, який має свою глибоку і захопливу
історію[7].
Деякі українські страви мають багатовікове минуле, як-от, український борщ[2].
Страви
української кухні, особливо з картоплі, мають багато спільного також і зі
стравами білоруської кухні.[5] Українській
кухні — більше, ніж російській чи білоруській — притаманні овочеві
страви.[8]
Чимало
українських страв за назвами й складом мають багато спільного зі стравами західних слов'ян
Українська
кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона в певній мірі відбиває не
тільки історичний розвиток українського народу, його звичаї і смаки, а й
соціальні умови, природні та кліматичні особливості, в яких перебував
український народ в процесі свого історичного розвитку.
Українська
народна кухня взяла свій початок від простих у приготуванні сільських стравах,
основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби.
Тому й традиційна кухня українців багата великим розмаїттям овочевих страв,
таких як борщ, капусняк, голубці, квашена капуста, солоні огірки, гарбузова
каша.
Борщ, напевно,
є найвідомішою українською стравою. Є безліч способів приготування борщу, як і
безліч його різновидів. Однак, традиційний борщ завжди містить буряк, який
надає йому характерний смак і колір, і готується на м'ясному або
м'ясо-кістковому бульйоні. Крім буряків, до складу борщу також входять такі
овочі, як капуста, морква, помідори (або томатне пюре), картопля, цибуля.
Гостроти борщу надає червоний стручковий перець, особливо поширений на Півдні
України. Капусняк - традиційний український суп з капусти.
Суп готується
на м'ясному бульйоні, в який крім тушкованої на сковороді капусти також
додається картопля, морква і цибуля.
Зважаючи на те,
що українці ще з давніх часів є хліборобним народм, відтак і традиційна
українська культура базуючись на шануванні хліба, відобразилася у традиційному
меню українців. А чим можна наїстися краще ніж духмяними пампушками (з часником
або маком), ситними галушками зі сметаною, запашними пиріжками з сиром,
варениками, щедро политими гарячою олією, апетитними млинцями з медом? А
популярні українські страви: голубці, смачні м’ясні крученики чи то завиванці,
шпигована буженина, печеня з картоплею! Це і гречаники, пироги, потапці,
короваї, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки.
Доповненням до
борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти,
олії, рідше - м’ясо. З м’яса в українській кухні дуже поширені страви зі
свинини. А славнозвісне сало – окрема кулінарна історія! Сало – це не просто
закуска. Це наша гордість, наш символ достатку, «наше все»! При приготуванні сала
– дуже часто використовують спеції, такі як паприка, часник, чорний перець,
лавровий лист та ін.
Пшениця та
соняшник годували українців багато поколінь. У нас дуже поширені каші:
гарбузова, пшоняна, кукурудзяна. Вони бувають солодкі, молочні, з підливками.
Каші з гречки й пшона ще здавна були поширені на всій території України. Також
користувалися попитом кукурудзяна каша, вівсяна. Пшенична Каша була менш
популярною, оскільки пшеницю майже повністю переробляли на борошно. Але з
пшениці робили не тільки борошно, а й крупи, з яких варили кутю. Рисова крупа
більшого поширення набула лише у повоєнні роки.
Значне місце в
харчуванні наших предків здавна займала й риба, серед якої слід назвати коропа,
ляща, осетра, сома, вугра, лина, піскаря, щуку, в'яза. Українська кухня з
давніх часів відзначалась великою різноманітністю страв і їх високими смаковими
й поживними якостями. Серед них і деруни, або драники (це картопляні оладки,
смачні і прості у приготуванні; картопля натирається на дрібній тертці, до неї
додається яйце, сіль, трохи борошна, за бажанням - цибуля.), і зрази, м'ясні
котлети з начинкою, які спочатку були стравою литовської кухні, а на території
України набули популярності у вигляді картопляних зраз, з начинкою з м'яса або
грибів. Банош - це страва української кухні, яка має відношення до гуцульських
традицій. Вона являє собою кашу з кукурудзяної муки з кисломолочним смаком,
зварену на сметані або вершках, посипану тертою бринзою. До баношу часто
додають смажені гриби або бекон.
Оскільки в
Україні домашнім вогнищем здавана була вариста піч, наші предки готували
переважно варену, тушковану й печену їжу. Велика кількість страв (крученики,
завиванці, фарширована птиця й овочі, шпиговане салом і часником м'ясо та ін.)
приготовляється у фаршированому або шпигованому вигляді.
Серед
прохолодних напоїв в українській кухні дуже популярним є квас та узвар. Квас –
холодний, свіжий, незамінний в спеку. Узвар - це, по суті, компот із фруктів
або ягід, сушених або свіжих, іноді з додаванням меду. Він є обов'язковою
складовою різдвяного столу. Говорячи про напої, неможливо не згадати про
улюблену запорізькими козаками горілку та інші хмільні напої — медовуху і
варенуху.
До традиційних
українським солодких страв можна віднести всілякі бабки, вергуни, сирники,
маковики. Переважно для випічки використовується піскове тісто.
В українській
кухні також можна виділити сезонність: взимку в раціоні переважають більш
калорійні і жирні страви, соління, в теплу пору року - овочі в сирому або
тушкованому вигляді, влітку наступає пора буряків, редьки, ріпи, ягід (малини,
чорниці, суниці, вишні), які використовують і в приготуванні смачних десертів
та консервації, різних фруктів.
Сучасну
українську кухню складають найрізноманітніші фрукти й овочі, м'ясо, птиця,
риба, гриби та ягоди. Готуються ці продукти переважно трьома способами —
варінням, тушкуванням і запіканням.
Неможливо
передати словами смак українських страв, але все це можна спробувати тільки у
нас! Українська кухня гідна стати улюбленою для кожного гостя нашої країни.
Морква,
біб і цибулина,
бурячок
і капустина,
ще й
картопля — шусть у горщик.
Ну й
смачний ми зварим…(борщик).
***
Бурячка
і барабольку,
Капустину
і квасольку
Наварили
і їмо!
Ще
сметани додамо!
Загадки
про вареники
***
Довго
з тіста їх ліпили,
у
окропі поварили.
Потім
дружно ласували,
ще й
сметанки додавали.
***
Місили,місили,
Ліпили,
ліпили,
А
тоді – хіп
Та в
окріп!
А
вже на останку –
Масло
та сметанку,
Хто
зуміє відгадати,
Того
будем частувати.
***
Є із
сиром, із грибами,
Із
чорницею, вишнями.
Можна
цукром присипати
Чи
сметаною поливати.
Загадки
про супи та юшку
***
Всім
обід готує мама:
Ось
бере вона петрушку,
Інші
додає приправи,
–
Будем їсти смачну…(юшку).
Лавр,
укропчик, цибулина,
Жменька
рису і морквина.
Рибки
ще вкидаємо,
Спеції
всипаємо.
(уха,
рибна юшка)
Загадки
про хліб
***
Ріжуть
мене ножакою,
Б’ють
мене ломакою,
Зате
мене отак гублять,
Що
всі мене дуже люблять.
***
Хвалить
його кожен,
Любить
його кожен,
І
дня ми прожити
Без
нього не можем.
***
Народився
із землі,
Зарум’янивсь
на вогні
І
з’явився на столі
До
борщу тобі й мені.
Живим
зерном народжений,
Живу
я на землі.
Щодня
рум’яним сонечком
Я
сходжу на столі.
***
Він
і чорний, він і білий,
І
завжди він загорілий.
Як
до столу ми йдемо,
То
без нього не їмо.
***
Був
зерном він у землі,
Став
із сіллю на столі.
Їсти
з ним сідаємо,
І
гостей стрічаємо.
Загадки
про солодощі
***
В
розмальованій хустині,
Солоденька
всередині.
Коли
нею почастують,
Діти
тішаться, ласують.
**
З
какао цукерка ця і з молока,
Буває
солодка, буває гірка,
Буває
начинка: ізюм чи горіх,
Поділимо
плитку велику на всіх!
Якщо
запитаємо, навіть в малят,
Усі
нам підкажуть, що це… (шоколад).
***
Тісто,
ягоди і крем,
Шоколад,
прикраси, джем.
Дуже
страву цю люблю,
Її в
кондитерській куплю.
(Тістечко)
***
До
дітей на кожне свято
Просять
в гості завітати,
Бо
солодкий і смачний.
Здогадались,
хто такий?
(Торт)
Дуже
люблять всі діти його,
Бо
смачне і солодке воно.
І у
ротику тане само.
Здогадалися?
Це… (морозиво, ескімо).
***
Як
навколо об’їси –
Серединки
не проси.
Ми
такі гостинці:
Дірка
в серединці.
(Бублики)
Загадки
про кашу
***
Є
перлова, є гречана,
Рисова,
а ще пшоняна.
Заливаєм
молоком,
А
немає – кип’ятком.
***
Ой,
смачна вона, духмяна,
Рисова,
гречана, манна.
Ложку
в рот – і буде наша.
Здогадалися?
Це… (каша).
Загадки
про напої
***
Насушили
ми шипшини,
Липи
цвіт, суниць, малини.
Розігріли
самовар,
Пити
будемо… (узвар).
***
Заварили,
розлили,
Цукру
трішки додали,
Скибочка
лимону –
Не
вирватись з полону!
(Чай)
Загадки
про сіль та цукор
***
Білосніжна,
наче сніг,
Додаєм
до страв усіх.
У
борщах вона, в супах,
Разом
з перцем на столах.
(Сіль)
***
Білий
як сніг,
В
пошані у всіх,
До
рота попав,
Там
і пропав.
(Цукор)
Немає коментарів:
Дописати коментар